2009 yılında ABD’deki SparkPeople Inc. firması tarafından hazırlanan makalede, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) hakkındaki bilimsel bilgiler bir araya getirildi.
Makaleye göre yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), 1960’lı yılların sonunda ilk kez Japonya’da üretildi ve 1970’li yıllarda Amerikan gıda tedarik sistemindeki yerini aldı.
HFCS ve sakkaroz
Sofra şekeri olarak da bilinen sakkaroz da yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi glukoz ve fruktozdan meydana geliyor.
Glukoz ve fruktoz, sakkarozda bağlı halde bulunurken bu 2 monosakkarit şeker HFCS’de ayrı durumda bulunuyor.
HFCS’nin, monosakkaritlerin ayrı olması nedeniyle kan glukoz düzeyine sakkarozdan daha büyük bir etkisi olduğu yönünde iddialar ortaya atıldı.
Ancak yapılan araştırmalar, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sakkaroz arasında insülin, leptin ve grelin üretimi ya da kan glukoz düzeyindeki değişiklikler açısından bir fark olmadığını gösterdi.
Sakkaroz ve HFCS’nin glukoz ve fruktoz oranı ve içerdiği kalori miktarının aynı olduğu biliniyor.
HFCS ve sakkaroz arasında iştahın düzenlenmesi, doygunluk hissi ya da kısa süreli enerji alımı açısından bir fark bulunmuyor.
Günlük kalori alımı ve yüksek fruktozlı mısır şurubu
Yazıda, Amerikan Tıp Derneği’nin (AMA), yüksek fruktozlu mısır şurubu ve obezite hakkındaki araştırmaları titiz bir şekilde incelediği ifade edildi. Bu incelemede HFCS’de obeziteye neden olan bir farklılığın bulunmadığı belirlendi.
Normal bir Amerikalının günde 300 kaloriden fazlasını şekerden ve diğer kalorili tatlandırıcılardan sağladığından bahsedilen makalede, bu miktarın 75 gramdan daha fazlaya denk geldiği aktarıldı.
Makaleye göre, günde yaklaşık 2.000 kalori tüketen sağlıklı bireylerin, toplam kalorili tatlandırıcı tüketimini 32 gram ile sınırlandırması gerekiyor.