Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) gıda üretiminde neden tercih edilir?

Yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), güvenilir ve 40 yılı aşkın bir süredir yüksek lifli lezzetli gıdalar yapmak, gıda ve içeceklerde tazeliği sağlamak ve lezzeti arttırmak üzere gıda üretiminde kullanılmaktadır. Şekerleme üretiminde sadece pancar veya kamış şekeri kullanılarak uygun yapıda gıda üretilmesi (özellikle şekerleme üretimi) söz konusu değildir. Çünkü ürünlerde yapışma, ambalajlamada güçlük ve istenmeyen kristalizasyon olayları oluşmaktadır. Bunun engellenmesi için gıda proseslerinde mısır şurubunun belli bir oranda kullanımı zorunludur. Gıda ve içecek sanayindeki uygulamaları tüm dünyada aynıdır.

Mısır şurubu; gıdaların üretiminde nem tutucu veya kurumayı önleyici olması, kristalizasyonu kontrol etmesi, sakkarozdan daha yüksek osmotik basınca sahip olması nedeniyle mikrobiyel büyümeyi kontrol altında tutması, fermente olabilir substratlara sahip olması, tatlandırıcılar, asitler ve aroma verici maddelerle kolaylıkla karışması, esmerleşme ve Maillard reaksiyonunu kontrol edebilir substratlar sağlaması, invert sıvı şeker ile aynı derecede tatlandırma, düşük viskozite, ekonomik uygunluk gibi nedenlerle gıda sanayinde tercih edilmektedir.