
- Dünyada Şeker
- ABD’de Şeker
- AB’de Şeker
- Türkiye’de Şeker
- Şeker İstatistikleri
ABD’de Şeker
ABD’de şeker serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde arz ve talep dengesine göre kamış, pancar ve mısırdan üretilmektedir.
Tablo 3: ABD Pazarında Tüketilen Şeker Türleri (Bin ton)
Türü | Miktarı | Oran |
Kamış Şekeri | 6,011*¹ | 32 % |
Pancar Şekeri | 4,918 | 26 % |
Mısır | 7,765*² | 42 % |
Toplam | 18,694*³ |
Kaynak: USDA (sugar) F.O. Licht’s Sugar&Sweeteners report
*¹ Kamış şekerinin yaklaşık 3,000 tonu ithal edilmektedir.
*² Mısır şekerinin yaklaşık 1/4’ü %42 fruktoz, 3/4’ü ise %55 fruktoz içermektedir.
*³ Toplam şeker rakamına, yaklaşık 3,700 ton glukoz üretim rakamı dâhil değildir.
ABD’de içecek sektörü yıllık 5,800 bin ton şeker ihtiyacının %94’ünü mısırdan üretilen şekerden karşılarken, geriye kalan %6 kamış ve pancar şekerinden oluşmaktadır.
ABD’de içecek sektörünün şeker ihtiyacı, toplam şeker tüketiminin yaklaşık %31’ini oluşturmaktadır.
ABD’de her üç şeker çeşidinin kullanımı ve tüketimi ile ilgili herhangi bir sınırlama ya da kota uygulaması bulunmamaktadır.