Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Yemler – Yem Ürünleri

yemlerFarklı mısır ıslatma suyu, mısır özü kalıntıları, lif (mısır kepeği) ve mısır gluteni (proteini) kombinasyonlarıyla mısır işleyicileri, çok çeşitli yem ürünleri üretirler. Yüksek derecede protein ve enerji kaynağı olan mısır gluteni, yaygın olarak kullanılan diğer protein kaynaklarını tamamlayan değerli bir metiyonin kaynağı olup, yüksek oranlardaki ksantofil içeriği ile özellikle kümes hayvanları yemi için önemli bir renk maddesidir. Ayrıca sığırlar için çok iyi bir protein kaynağı olup, yüksek derecede mide koruyucu protein içerir. Evcil hayvan maması üreticileri için asıl önemi, yüksek oranda sindirilmesi ve az kalıntısı olmasıdır. Mısır ıslatma suyu, büyükbaş hayvanlar için sıvı protein takviyesidir ve ayrıca yem pelletlerinde bağlayıcı olarak kullanılır. Nişasta üretimi sırasında; nişasta, protein (gluten) ve mısır özü ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan kısmı kepektir. Mısır kepeği orta dereceli bir protein ve enerji kaynağıdır. Sığır, manda, koyun, keçi gibi hayvanların yem rasyonlarına katılır ve konsantrelere ilave olarak verilir.