Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Glukoz (Dekstroz) Şurubu

glikoz şurubu1Dekstroz olarak da bilinen glukoz, tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/veya enzimlerle sıvılaştırılması ile elde edilen bir şekerdir. Glukoz şurupları, glukoz şekerinin ve diğer yüksek molekül ağırlıklı dekstrin ve sakkaritlerin bir karışımı olan berrak, renksiz ve kıvamlı yapıda besleyici şuruplardır. Dekstroz; hafif tatlılığı, tekstür geliştirici, hacim arttırıcı yeteneği ve beyaz rengi nedeniyle kullanılır. Sakız gibi ürünleri tatlandırmaya yardımcı olur. Reçellerde, jölelerde, konservelerde ve buzlu karışımlarda sakkarozun (sofra veya çay şekeri) yoğun tatlılığını dengeler, bunun yanı sıra sağladığı bir diğer avantaj da nemi koruyarak ürünlerin bayatlamasını engellemesidir. Düşük kalorili bira üretiminde fermantasyon için gerekli olan enerji kaynağını sağlar. Fırıncılıkta mayalar için enerji kaynağıdır, ayrıca ekmeklere ve çöreklere hafif bir tatlılık sağlar, rengi ve tekstürü geliştirir. Glukoz, C ve E vitamini üretiminde başlangıç noktasıdır; ayrıca penisilin ve diğer antibiyotiklerin üretimindeki fermantasyonda kullanılır. Sitrik asit, lisin ve diğer organik ve aminoasitlerin üretiminde ham madde olarak kullanılır. Ayrıca etanol ve diğer plastik ve polyester gibi petrol kökenli malzemelerin alternatiflerinin üretiminde de kullanılır.