Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Ürünler

Mısır işleyicileri, hasat sırasında koçandan ayrılan mısırları kullanırlar. İşleyiciler, mısırı nişasta, yağ, protein ve lif bileşenlerine ayırır ve daha sonra bu bileşenleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürür.

Mısır şekeri, mısırdan elde edilen en önemli üründür. 2008-2009 döneminde Türkiye şeker üretiminin %16’sını mısırdan elde edilen şekerler oluşturmaktadır.

İkinci temel mısır ürünü kategorisini havyan yemi oluşturur. Bu yemler, diyetimizi zenginleştiren sığır, balık ve kümes hayvanlarının beslenmesinde protein, lif, mineral ve vitamin kaynağıdır.

Üçüncü temel mısır ürünü ise nişastadır. Ülkemizde de nişasta ihtiyacının hemen hemen tamamı mısırdan karşılanmaktadır.

Mısır özü yağı ise zengin tekli ve çoklu doymamış yağ içeriğiyle, diyetlerinden doymuş ve trans yağları çıkarmak isteyenlerin ilk sıradaki tercihi olarak dikkat çekmeye devam ediyor.

Etanol, motor yakıtları için daha temiz bir seçenek olarak kabulü giderek artan bir diğer önemli üründür.

Giderek artan aminoasit, antibiyotik, vitamin ve biyobozunur plastik üretimi de mısır bitkisine daha fazla katma değer sağlıyor.

Hammadde olarak mısır kullanan Nişasta ve Glikoz sanayisinin ana ürünleri, doğal ve modifiye nişastalar ile glukoz ve fruktoz şuruplarından oluşmaktadır. Sektör genel olarak, ilgili sanayi kollarına “sanayi ara ham maddesi” üreterek hizmet vermektedir. Bu sanayi kolları nişastalar için; oluklu mukavva, kağıt, tekstil ve gıdadır.

Gıda sektöründe ise nişasta kökenli şekerler doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayiinde girdi olarak kullanılmaktadır. Bu tatlandırıcıların başlıca kullanım alanları şekerlemeler, şekerli ve unlu ürünler, dondurma, helva, reçel, marmelat, alkollü ve alkolsüz içeceklerdir.