Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Modifiye Edilmiş Nişasta

modifiye edilmis nisastaModifiye nişasta, gıda endüstrisinde ve diğer endüstriyel uygulamalarda sağladıkları kendilerine özgü çeşitli fiziksel ve fonksiyonel özellikleri için nişastalardan üretilirler. Bugün tüketilen instant ve tüketime hazır gıdaların birçoğu donma, çözünme ve ısınma sırasında tekstürel özelliklerin korunmasının sağlanması amacıyla modifiye nişasta kullanılarak üretilir. İnceltilmiş Nişastalar İnceltilmiş nişastalar, tipik olarak yüksek nişasta içeriğine sahip gıda ve içecek uygulamalarında kullanılırlar. Genel olarak düşük ısı viskozitesi sergilerler, yapıştırma ve birleştirme gücüne sahiptirler. Stabilize Nişastalar Nişasta modifikasyonunun en yaygın kullanılan türü doğal nişastanın az miktarda onaylanmış reaktantla işlenmesi ile elde edilen bir nişasta tipidir. Uygulanan işlem; viskozite, jelatinleşme sıcaklığı, kolloid özellikleri, donma-çözünme stabilitesi ve asit ile yıkıcı koşullara direnç gibi doğal nişastanın birçok özelliğini etkileyebilir. Prejelatinize Nişastalar Prejelatinizasyon, doğal ve stabilleştirilmiş nişastalara soğuk su hamuru oluşturma olanağı tanır. Isıya ihtiyaç duymaksızın viskoziteyi geliştirmeleri gıda üreticilerinin nişastayı önceden pişirmeye gerek duymayacakları anlamına gelir. Prejelatinize nişastalar orijinal baz maddenin işlevsel özellikleri ile viskozitenin büyük bölümünü muhafaza eder. Özel Nişastalar Gıda nişastaları tekstür oluşturma, kalınlaştırma, jelleştirme, stabilizasyon gibi birçok işlevsel özellik sunar ancak özel uygulamalara özgü fırsatlar sunacak şekilde düzenlenebilir.