Duyurular
  • Koçan dergisi 8. sayı yayında!

Glukoz (Dekstroz)

glukozDekstroz olarak da bilinen glukoz, mısır şurubunun glukoz polimerlerinin temel yapı bileşenlerine doğal enzimlerle muamele edilerek yıkılmasıyla üretilir. Glukoz; hafif tatlılığı, tekstürü, hacim verme kabiliyeti ve beyaz rengi nedeniyle önemli bir monosakkarittir. Fırıncılık ürünleri, meyve dolguları, domates sosları, et ürünleri, sakızlar ve çikolatalar gibi birçok gıda ve şekerleme uygulamalarında kullanılır.
Glukoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu için kaynak maddedir ve bileşiminin yarısını oluşturmaktadır (diğer yarısı fruktozdur). Ayrıca fermantasyon sonucu vitamin, aminoasit, organik asit, antibiyotik, etanol, gıda renklendiricileri, yenilenebilir petrokimya ürünlerinin üretiminde kullanılan mikroorganizmalar için enerji kaynağı olarak kullanımları da giderek artmaktadır.