Duyurular
  • Koçan dergisi 10. sayı yayında!

Islatma (Maserasyon)

ıslatma maserasyonMısır, paslanmaz çelik ıslatma tanklarında 30 ile 40 saat boyunca 50 0C’de sıcak suyla ıslatılır. Islatma süresince taneler suyu emer ve içerdikleri nem miktarı yüzde 15’ten yüzde 45’e ulaşırken boyutları da iki katına çıkar. Suya yüzde 0,1’lik sülfür dioksit ilavesi, sıcak ortamdaki bakteriyel gelişmeyi engeller. Şişen ve yumuşayan mısırlarda, ıslatma suyunun hafif asitliği ile mısırın gluten bağları çözülür ve nişasta serbest kalır. Islatmadan sonra mısır embriyosunu diğer bileşenlerden ayırmak için kaba öğütme yapılır. Islatma suyu, içeriğindeki değerli besin ögelerinin alınması ve sonrasında hayvan yemi olarak ve fermantasyon prosesinde kullanılmak üzere yoğunlaştırılır. Öğütülen mısır, embriyo ayırma seperatörlerine gönderilir.