Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (HFCS)

Tamamen doğal ortamda mısır nişastasının önce glukoza, sonra da bu glukozun enzimatik izomerizasyonu ile fruktoza dönüştürülmesi ile elde edilen yüksek fruktozlu mısır şurupları çok sayıda fayda sağlayan doğal, besleyici ve çok yönlü tatlandırıcılardır. İçerik, tatlılık, kalori ve metabolizma açısından sakkaroz (sofra/çay şekeri) ve bal ile çok benzerdir. Yüksek fruktozlu mısır şurupları başlıca iki formülasyonda üretilmektedir: %42 (HFCS-42) ve %55 (HFCS-55) fruktoz içeriğine sahip olacak şekilde üretilen şurupların geri kalan içeriği, başlıca glukoz olmak üzere, glukoz ve yüksek şekerlerle tamamlanır.

HFCS-55,  çay şekeri ile denk tatlılığa sahiptir ve birçok gazlı ve alkolsüz içecekte kullanılır. HFCS-42 biraz daha düşük bir tatlılığa sahiptir ve meyve aromalı gazsız içeceklerde, unlu mamullerde ve fermente olabilme, düşük donma noktasına sahip olma, yüzey kahverengileşmesi ve tat, koku geliştirme gibi spesifik karakteristikleri olan diğer ürünlerde kullanılarak ürünlere değer katar. Bir diğer ürün ise HFCS-90 olup, istenen tatlılığı sağlamak için çok az miktarlarda kullanılması yeterli olduğundan, bazen doğal ve “diyet” gıdalarda kullanılır.

HFCS, salata ve makarna soslarında meyve ve baharat aromasını geliştirirken, sert sirke tadını veya acılığını azaltır. Konserve meyvelerde ve meyve pürelerinde, rengi ve tekstürü korumak ve meyve aromasını geliştirmek için de HFCS kullanılır. Ekmek ve fırıncılık ürünleri üretiminde mayalanma için fermente olabilir şekere ihtiyaç duyulur. HFCS’nin fermente olabilirliği, içermiş olduğu monosakkaritlerden dolayı yüksektir. Bu basit sakkaritler aynı zamanda osmotik basıncı da yükselterek mikrobiyal gelişmeyi önler. Yüksek fruktozlu bu şuruplar, çoğu gıdadaki su aktivitesini düşürmek için kullanılır ve bozulmayı önleyerek, ürünün raf ömrünü arttırır.

Çocukların öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları, kullanılmadığı sürece etkili değildir; HFCS, bu ilaçları lezzetli ve kullanılabilir hale getirir ve aktif bileşenlerin ürün içinde homojen şekilde dağılmasına yardımcı olur.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Kullanım Alanlarından Bazıları

 
              Copyright © Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği